Medicijngebruik

Terug naar pagina Medicijngebruik

Twee soorten bloedverdunners

Deze medicijnen zorgen ervoor dat bloedplaatjes minder snel samenklonteren en dat de bloedplaatjes zich niet meer goed aan de wand van de bloedvaten kunnen hechten. Daardoor ontstaan minder snel ongewenste bloedstolsels. Als bloedverdunners krijgt u waarschijnlijk aspirine en een ander medicijn (ticagrelor, prasugrel of clopidogrel).

Aspirine gebruikt u de rest van uw leven. Voor de andere bloedverdunner zal, afhankelijk van uw risicoprofiel, besloten worden of de behandeling voortgezet wordt. Het kan dus zijn dat u na een jaar te horen krijgt dat u mag stoppen met één van de bloedverdunners. Dit is meestal het geval als u geen verhoogd risico heeft om opnieuw een hartinfarct te krijgen. 

Het kan zijn dat u wel een verhoogd risico heeft. Bijvoorbeeld omdat:

  • U Diabetes heeft
  • U al meerdere keren een hartinfarct heeft gehad
  • U lijdt aan perifeer arterieel vaatlijden (etalagebenen)
  • U meerdere stents heeft gekregen

Uw arts zal, afhankelijk van uw risicoprofiel en hoe goed u de bloedverdunners verdraagt, beslissen of u langer dan 12 maanden met twee bloedverdunners behandeld zal worden.

Een van de belangrijkste bijwerkingen van bloedverdunners is een kans op bloedingen. In overleg met de arts zal daarom besloten worden om een paar dagen vóór een tandheelkundige behandeling of chirurgische ingreep te stoppen met de medicijnen. Langdurig gebruik van aspirine kan, óók in lage doseringen, maagklachten of een maagbloeding veroorzaken. Daarom krijgen mensen die ouder zijn dan 70 jaar of die een hoog risico op maagbloedingen hebben, vaak maagbeschermers voorgeschreven.

Neem uw medicijnen trouw in

Om het risico op een (nieuw) hartinfarct te verkleinen, is het heel belangrijk dat u iedere dag trouw uw medicijnen inneemt. Mensen die hun medicijnen niet innemen zoals voorgeschreven, hebben 3 keer meer kans op overlijden dan mensen die hun medicijnen volgens voorschrift innemen!

Neem uw medicijnen zoals uw behandelaar dat heeft gezegd en volg de aanwijzingen op het etiket. Houdt u aan de voorgeschreven dosis en verander deze nooit op eigen initiatief. Stop nooit met de behandeling zonder overleg met uw behandelaar. Dit kan ongewenste effecten hebben. Als u last heeft van bijwerkingen, kunt u met uw behandelaar of apotheker naar een oplossing zoeken.

Medicijnen kunnen elkaars werking versterken of verminderen. Daarom moet u uw arts altijd vertellen of u ook andere medicijnen gebruikt, ook medicijnen die u zelf bij de drogist of apotheek heeft gekocht zonder recept.

Andere medicijnen die u voorgeschreven kunt krijgen na een hartinfarct: 

Statine

Statine

Een statine verlaagt de hoeveelheid cholesterol in uw bloed.

Meer informatie over statines

Betablokkers

Betablokkers

Een betablokker zorgt ervoor dat uw hartslag wordt verlaagd.

Meer informatie over betablokkers

ACE-remmers

ACE-remmers

Een ACE-remmer zorgt ervoor dat uw bloeddruk wordt verlaagd.

Meer informatie over ACE-remmers

 

Mijnhart.nl is geeft praktische informatie aan mensen die een hartinfarct hebben gehad of lijden aan instabiele angina pectoris.