Terug naar Ik ben een hartpatiënt

Alles over een hartinfarct

Als de kransslagader tijdelijk of gedeeltelijk verstopt is, krijgt het hart te weinig zuurstof waardoor er een drukkende pijn op de borst ontstaat. Als de kransslagader plotseling helemaal verstopt raakt door een bloedstolsel en dit langer dan 30 minuten duurt, krijgt een deel van de hartspier helemaal geen zuurstof meer en trekt niet meer samen. Dan is er sprake van een hartinfarct.

Direct naar

    Close

      Hoe ontstaat een hartinfarct?

      Als de kransslagader tijdelijk of gedeeltelijk verstopt is, krijgt het hart te weinig zuurstof waardoor er een drukkende pijn op de borst ontstaat. Als dit ook in rust gebeurt, heet deze aandoening instabiele angina pectoris (bijna-hartinfarct). Als de kransslagader plotseling helemaal verstopt raakt door een bloedstolsel en dit langer dan 30 minuten duurt, krijgt een deel van de hartspier helemaal geen zuurstof meer en trekt niet meer samen. Dan is er sprake van een hartinfarct. Een verstopping ontstaat op de plaats waar de kransslagaders vernauwd zijn. Zo’n vernauwing wordt veroorzaakt door aderverkalking.

      Omdat instabiele angina pectoris erg op een hartinfarct lijkt, wordt op deze website verder alleen over hartinfarct gesproken.

      Slagaderverkalking

      Als de gladde binnenkant van de slagaders beschadigd raakt, bijvoorbeeld door roken of een hoge bloeddruk, probeert het lichaam dit te herstellen. Soms is het lichaam echter niet in staat om de beschadiging te herstellen en ontstaat er een vernauwing door een brij-achtige massa. Dit noemt men een ‘plague’. Op den duur zet zich in deze massa ook kalk af, waardoor de vaatwand stugger wordt en kan scheuren. Dit proces wordt slagaderverkalkingRoken draagt bij aan aderverkalking, stoppen met roken is dus altijd een goed idee! Lees meer (atherosclerose) genoemd. Langs de vernauwing kan minder bloed stromen en daardoor krijgt het hart minder zuurstof dan het nodig heeft.

      Slagaderverkalking

      Een verstopping ontstaat op de plaats waar de kransslagaders vernauwd zijn. Zo'n vernauwing wordt veroorzaakt door aderverkalking.

      Hartinfarct

      De brijachtige massa (plaque) die aan de wand van de kransslagader is ontstaan, kan open scheuren. Op de plek van de scheur zal een bloedstolsel ontstaan die de kransslagader afsluit. Door deze afsluiting krijgt een deel van het hart helemaal geen zuurstof meer. Als deze situatie langer dan een half uur bestaat, zal het hartweefsel dat geen zuurstof krijgt, uiteindelijk afsterven. Hierdoor ontstaat schade aan het hart die niet meer terug gedraaid kan worden.

      Hartinfarct

      Hoe herkent u de klachten van een hartinfarct?

      Het is belangrijk dat u de klachten van een hartinfarct goed herkent. Hoe eerder u opgenomen wordt in het ziekenhuis en de behandeling gestart wordt, hoe groter de kans op herstel.

      De meest voorkomende klachten bij een hartinfarct:

      • Pijn op de borst

        Een beklemmende of drukkende pijn op de borst; het lijkt alsof een band om uw borst wordt gesnoerd

      • Uitstralende pijn

        De pijn kan uitstralen naar de kaak, hals, bovenarmen, rug of maagstreek

      • Pijn in rust lander dan vijf minuten

        De pijn duurt ook in rust langer dan vijf minuten

      • zweten, misselijkheid en braken

        De verschijnselen kunnen gepaard gaan met zweten, misselijkheid en braken

      • onrustig en angstig

        Ook kan de patiënt zich erg onrustig of angstig voelen.

      Vrouwen hebben daarnaast vaker dan mannen één van de volgende klachten: pijn in de bovenbuik, kaak, nek, rug of tussen de schouderbladen, kortademigheid, extreme moeheid, duizeligheid, onrustig gevoel, angst, snelle ademhaling, misselijkheid, braken.

      Tip: Zorg dat uw naasten ook op de hoogte zijn van de meest voorkomende klachten van een hartinfarct

      De klachten kunnen verschillen per persoon. Ze kunnen heel plotseling of heel geleidelijk ontstaan.

      Wat moet u doen bij klachten van een hartinfarct?

      • Stop waar u mee bezig bent.
      • Ga rustig zitten of liggen.
      • Als u van uw arts een nitraattabletje of spray heeft gekregen, deze onder de tong laten smelten
      • Als de klachten ook in rust langer dan 5 minuten aanhouden: BEL 112


      Als u van uw arts een nitraattabletje of spray heeft gekregen, volg dan de adviezen die uw arts over het gebruik hiervan heeft gegeven.

      Ambulancezorgverleners kunnen direct de juiste hulp bieden. Ga niet met eigen vervoer naar het ziekenhuis!

      Hoe wordt een hartinfarct behandeld?

      Om de schade van een hartinfarct zo veel mogelijk te beperken wordt meestal geprobeerd om het verstopte bloedvat zo snel mogelijk weer open te krijgen. Als zuurstofrijk bloed het hart weer kan bereiken, stopt het hartinfarct en sterven er geen hartspiercellen meer. Voor de langere termijn bestaat de behandeling uit hartrevalidatie, waarbij onder meer aandacht wordt besteed aan leefstijlveranderingen, maar ook het gebruik van diverse medicijnen. Zo wordt de kans op een nieuw hartinfarct verkleind.